top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Özel Güvenlik Görevlilerinin Kıdem Tazminatı Hakkı

Güncelleme tarihi: 10 May 2022



Özel Güvenlik Kanununda belirtildiği üzere özel güvenlik görevlilerinin 5 yılda bir kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir.


Eğer kimlikleri yenilenmezse özel güvenlik olarak çalışmaları kanunen yasaktır. İşverenler de bu sebepten kimliği yenilenmeyen özel güvenlik çalışanlarını işten çıkarmak veya başka bir işe vermek durumundadır. İşten çıkardığı için de kıdem tazminatının ödenmesi gerekir.


Yargıtay uygulamasına göre bu sebepten işten çıkarılan özel güvenlik işçisine kıdem tazminatı ödenir fakat ihbar tazminatı ödenmez. İşçinin özel güvenlik kimliğinin artık olmaması işveren bakımdan zorlayıcı sebeple fesih kapsamına girmektedir. İşveren bu durumda derhal fesih hakkına sahiptir. Dolayısıyla ihbar tazminatı söz konusu olmaz.


Özel güvenlik görevlisi olarak çalışan işçinin özel güvenlik kimliğinin iptal olması, süresinin dolması sebebiyle geçersiz olması hatta işçinin kimliğini yenilemek istememesi durumlarında da işveren tarafından işten çıkarıldıkları zaman kıdem tazminatına hak kazanırlar.


Kendileri bahsedilen sebeplerle işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alamazlar. Fakat başka bir sebeple işten ayrılırlarsa şartları varsa kıdem tazminatı alabilirler.


Silahlı güvenlik görevlisinin SGK kayıtlarında silahsız olarak gösterilmesi özel güvenlik görevlisi için haklı sebeptir. İşçi bu sebebe dayanarak kıdem tazminatı alıp işten ayrılabilir.


Yine aynı anda farklı görevlerde de çalıştırılıyorsa veya gece mesaileri gerçek ücreti üzerinden ödenmiyorsa güvenlik görevlisi işten ayrılıp kıdem tazminatını isteyebilir.



Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page