top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

VASİYETNAME NASIL YAPILIR?

Güncelleme tarihi: 21 Eyl


Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzuları ile miras paylaşım esaslarını belirlediği beyanıdır.


Sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.


Miras bırakan, vasiyetname ile mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir, başkasını mirasçı atayabilir, belirli bir malın bir mirasçıya veya başka bir kişiye bırakılmasını vasiyet edebilir.


15 yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip herkes vasiyetname yapabilir.



Üç tür vasiyetname vardır.


1-Resmi vasiyetname: Noter, Sulh Hukuk Hakimi veya yetkili memur önünde 2 şahitle birlikte yapılır.



2-El yazılı vasiyetname: Miras bırakanın tamamını kendi el yazısıyla yazıp imzaladığı vasiyetnamedir. Vasiyetname miras bırakan dışında biri tarafından yazılırsa geçersiz olur. Düzenleme tarihi de miras bırakan tarafından yazılmalıdır. Aksi halde vasiyetname yine geçersiz olur.



3-Sözlü vasiyetname: Her durumda yapılamaz. Ancak yakın ölüm tehlikesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlarda resmi veya el yazılı vasiyetname yapılamayacaksa sözlü vasiyetname yapılabilir. 



Böyle bir durumda miras bırakan vasiyetini iki tanığa sözlü olarak bildirir. Bu tanıklar vasiyetnameyi yazıya döker, imzalar ve Sulh Hukuk Mahkemesine teslim eder. 



Vasiyetname yapılması; mirasçılıktan çıkarma, mirasçı atama, miras paylarını değiştirme veya miras paylaşımı konularında en önemli miras hukuku kurumlarından biridir. 



Uzman Arabulucu

İnegöl Avukat Doğan Can DOĞAN

Randevu: 0553 343 64 91


Avukat Doğan Can DOĞAN kimdir:


Son Yazılar

Hepsini Gör

VASİYETİN İPTALİ

Vasiyetname ile kişiler mirasçılıktan çıkarılabilir veya miras payları azaltılabilir. Vasiyetname miras üzerinde çok etkili bir hukuki kurum

Comments


bottom of page