top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

SOSYAL MEDYADA HAKARET SUÇU VE CEZASI



Instagram, Facebook, Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden kişiye onur ve saygınlığını zedeyecek kelimeler söylenmesi durumunda hakaret suçu oluşur.



Bu paylaşım veya yorum yapılması ya da mesaj yoluyla olabilir.



Sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler genelde aleni olduğunda yani başkaları tarafından görülebilecek şekilde yapıldığında ceza 1/6 oranında artırılır.



Bazen sahte hesaplar üzerinden kimliğinin gizli olduğunu düşünülerek hakaret suçu işlenmektedir. Sosyal medya şirketleri yurt dışı merkezli olması sebebiyle kullanıcıların bilgilerini vermemektedir fakat doğru araştırmalarla kimlikleri ortaya çıkabilir.



Sosyal medyadan hakaret suçunun basit şekline verilen ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapistir. Adli para cezasına çevrilebilir.



Hakaret suçunda isim belirtilmese de hakaretin kime yönelik olduğu anlaşılıyorsa yine de suç oluşur. İma yoluyla edilen hakaretler de suçtur. 



Şikayet için olayın gerçekleşme anından itibaren 6 aylık süre vardır.



Kişinin hakaret suçundan ceza alması durumunda şikayetçi kişi ayrı bir dava açarak manevi tazminat da alabilir.




Uzman Arabulucu

Avukat DOĞAN CAN DOĞAN

İNEGÖL

Randevu: 0553 343 64 91


45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Trafik Cezasına İtiraz

2024 yılı itibari ile otomobil cinsi araçlar için, Ülkemiz sınırları içerisinde uyulması gereken yasal hız sınırları şu şekildedir:...

SAVUNMA DOKUNULMAZLIĞI

Kişinin kendisini savunmak veya karşı taraf hakkında bir iddiada bulunmak amacıyla mahkemede söylediği sözler hakaret suçunu oluşturmaz....

Comments


bottom of page