top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Parça Başı Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2023



İşçinin ücreti parça başı veya yüzde usulü ödeniyorsa ücreti aydan aya değişkenlik gösterecektir. Bu durumda son ücreti üzerinden hesaplama yapılması adil olmaz.


Bu noktada işçiye son bir yıl içinde yapılan ödemeler toplanıp 12’ye bölünür ve böylece aylık ortalama ücreti belirlenir. Bu net ücrettir. Bu ücreti brüte çevirerek kıdem tazminatına esas alınacak ücreti buluruz.


Kıdem tazminatı, çalışılan sürenin kıdem tazminatına esas alınacak ücret ile çarpılmasıyla elde edilir. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak gerekir.


Kıdem tazminatı çalışılan her bir yıla karşılık bir brüt ücret tutarı kadardır. Ay olarak karşılığı da yine aynı orana göre hesap edilir. Mesela bir işyerinde 1 yıl 6 ay çalışan bir işçi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılırsa 1 buçuk brüt ücret kadar kıdem tazminatına hak kazanır.


Süre bakımından hesaplama bu şekilde yapılır. Ücret bakımından ise öncelikle işçi yukarıda bahsettiğimiz gibi son 1 yıllık toplam ücretini 12’ye bölüp ve bu ücreti de brüte çevirip üzerine sosyal hakları ilave etmelidir.


Kıdem tazminatına esas ücret 1,3987775 ile çarpılarak brüte çevrilir ve üzerine yol-yemek gibi sosyal haklar ilave edilir. Bu miktar her yıl yeniden belirlenen kıdem tazminatı tavanını geçemez. Bu miktar 2023 yılı sonuna kadar 23.489 TL olarak belirlenmiştir.


Belirtmek gerekir ki 2022 yılından bu yana asgari ücrette gelir vergisi yoktur. Bu bakımdan asgari ücretin brütü farklıdır. Asgari ücretin üstü ücrette fazla kısmın brütü yine aynı formülle bulunur.


Bu miktardan yalnızca binde 7,59 kadar damga vergisi düşülür. Kıdem tazminatından SGK primi ve gelir vergisi alınmamaktadır.


Formülleştirmek gerekirse:


Çalışılan yıl X (asgari ücretin brütü+ asgariyi aşan kısım X 1.3987775) /12= Kıdem Tazminatı (Bu miktardan binde 7,59’luk damga vergisi düşülecek)


Uzman Arabulucu

Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL

0553 343 64 91






Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page