top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu)

Güncelleme tarihi: 21 Eyl


Ortaklığın giderilmesi yani eski adıyla izale-i şuyu davası kişilerin hisseli mülkiyetinde olan malın Mahkeme kararıyla paylaştırılmasıdır. 


Paylaştırma, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiye geçiş veya bu mümkün değilse, ortaklığın satış suretiyle giderilmesi şeklinde olabilmektedir.


Genellikle mirastan kalan mallar için ortaklığın giderilmesi davası açılmaktadır.


Hisseli mallar üzerinde hissedarlar arasında anlaşmazlık olması veya bir kısım hissedarın bu mallardan payını alıp çıkmak istemesi nedeniyle açılmaktadır.


Bu davada eğer aynen paylaştırma mümkünse hakim buna karar verebilir. Örneğin 4 hissedarın olduğu ve 4 evin olduğu bir anlaşmazlıkta bir ev bir hissedara verilmek suretiyle ortaklığın giderilmesi sağlanabilir. 


Bu evler arasında değer farkı olması durumunda değerli evi alanın az değerli evi alana ivaz vermesi suretiyle de paylaştırma yapılabilir.


Eğer bu şekilde bir paylaştırma mümkün değilse ve mirasçılar da ortak bir karara varamıyorsa Mahkeme hisseli malların satılmasını ve paranın hisseleri oranında hissedarlara ödenmesine karar verebilir.


Satış internet üzerinden açık artırma şeklinde yapılmaktadır. Eğer hissedarların tamamı sadece kendi aralarında satış yapılması konusunda anlaşırlarsa satışa hissedarlar dışında biri katılamaz.



Bir mirasçı dahi tek başına bu davayı açıp malın satışını isteyerek hisse bedelini talep edebilir. Fakat ne kadar fazla hissedar birlikte hareket edip bu davayı açarsa masraf o kadar azalır ve dava daha hızlı biter.



Ortaklığın giderilmesi davasından önce arabuluculuk zorunludur. Arabuluculukta anlaşma sağlanamazsa dava yoluna gidilir.


Uzman Arabulucu

İnegöl Avukat Doğan Can DOĞAN

Randevu: 0553 343 64 91


Avukat Doğan Can DOĞAN kimdir:

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page