top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

SAVUNMA DOKUNULMAZLIĞI

Güncelleme tarihi: 21 Eyl



Kişinin kendisini savunmak veya karşı taraf hakkında bir iddiada bulunmak amacıyla mahkemede söylediği sözler hakaret suçunu oluşturmaz. Fakat bunun için belli koşullar vardır.



Kişinin söylediği sözlerin dava konusu olayla ilgili olması gerekir. Mesela bir alacak davasında karşı tarafa söylenen “Bunlar dürüst insanlar değil.” sözü hakaret değildir zira dava konusu olayla bağlatılıdır. 



Bir diğer koşul bu sözlerin yargı organları huzurunda sözlü olarak veya dilekçe ile iletilmiş olmasıdır. Yargı organları dışında mesela mesajla karşı tarafa iletilmiş olması halinde hakaret suçu olacaktır.



Üçüncü koşul ise ölçülü olmasıdır. İddia ve savunma ile bağlantılı olmayan veya iddia ve savunma açısından zorunlu bulunmadığı halde sarfedilen hakaret sözler hakaret suçunu oluşturacaktır. Mesela “bu deliller hırsızlık ve tecavüzle ele geçirilmiştir” sözünü Yargıtay hakaret saymıştır. Çünkü bu sözler karşı tarafa yönelik sert ,hakaretamiz ifadeler içermektedir ve ölçüsüsüzdür. 



Bahsedildiği gibi yargı organları içinde sadece yargı konusu olayda savunma veya iddia maksadıyla sözlenmiş ölçülü sözler hakaret olmayacaktır. Bunların yargı organları dışında olması, yargı konusu olayla ilgisiz olması veya ölçüsüz olması durumunda ise hakaret suçunu oluşturacaktır.



Uzman Arabulucu

İnegöl Avukat DOĞAN CAN DOĞAN

Randevu: 0553 343 64 91



İlgili Yazılar :


Son Yazılar

Hepsini Gör

Trafik Cezasına İtiraz

2024 yılı itibari ile otomobil cinsi araçlar için, Ülkemiz sınırları içerisinde uyulması gereken yasal hız sınırları şu şekildedir:...

SOSYAL MEDYADA HAKARET SUÇU VE CEZASI

Instagram, Facebook, Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden kişiye onur ve saygınlığını zedeyecek kelimeler söylenmesi durumunda hakaret...

コメント


bottom of page