top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Mirasta Mal Paylaşımı

Güncelleme tarihi: 21 Eyl


Türk Medeni Kanununa göre mirasçılıkta 3 derece vardır. Buna zümre sistemi denir.


Önce gelen zümrede mirasçı varsa sonraki zümreler mirasçı olamaz.


Birinci zümrede miras bırakanın altsoyu yer alır. Yani çocukları, torunları ve bunlardan doğanlar altsoydur. 


Çocukların miras bırakandan önce ölmüş olması halinde ölen çocuğun miras payı aynı şekilde halefiyet yoluyla kendi mirasçılarına geçer.


İkinci zümre miras bırakanın annesi ve babasıdır.


Eğer miras bırakanın anne ve babası kendisinden önce ölmüş ise bu durumda bunların altsoyları halefiyet yoluyla mirasçılık hakkına sahip olacaktır. Yani miras bırakanın kardeşleri mirasçı olacaktır.


Üçüncü zümre mirasçılar miras bırakanın büyükanne ve büyükbabasıdır. 


Üçüncü zümrenin mirastan pay alabilmesi için birinci ve ikinci zümreden kimsenin olmaması yani miras bırakanın altsoyunun, ana ve babası ile onların alt soyunun miras bırakandan önce ölmüş olması gerekmektedir.


Miras bırakanın kendisinden önce ölmüş olan büyükanne ve büyükbabasının yerlerini halefiyet yoluyla kendi altsoy mirasçıları alacaktır. Yani, büyükanne veya büyükbaba miras bırakandan önce ölmüş ise bunların altsoyu olan çocukları; miras bırakanın amca, hala, teyze ve dayıları ile onların altsoyları mirasçılık olacaktır.


Miras bırakanın eşi sağ ise ve büyükanne ile büyükbaba ölmüş hala, teyze, amca ve dayının çocukları mirasçı olamazlar. Sağ kalan eş tek başına mirasçı olur.


Evlatlık ve altsoyu, onu evlat edinen kişiye kan hısmı gibi mirasçı olurlar. Aynı zamanda evlatlığın gerçek ailesindeki mirasçılığı da devam eder. 


Belirtmek gerekir ki eş hiç bir zümreye dahil değildir.


Sağ kalan eş, her zümre ile birlikte mirasçı olur.


Eş, birinci zümre ile birlikte mirasçı olduğunda mirasın 1/4’ünü alır. İkinci zümre ile mirasçı ise mirasın 1/2'sini, üçüncü zümre ile ise 3/4’ünü alır. 



Uzman Arabulucu

İnegöl Avukat Doğan Can DOĞAN

Randevu: 0553 343 64 91


Avukat Doğan Can DOĞAN kimdir:

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page