top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

MİRASTAN MAL KAÇIRMA DAVASI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Güncelleme tarihi: 16 Mar


Mirasbırakan bazı kişiler, sağlığında bazı mirasçılarını kayırarak ona daha çok mal bırakmak amacıyla danışıklı işlere girmektedir. Bu kimi zaman bir tarlanın veya evin satış gibi gösterilmesi kimi zamansa ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapıp malı mülkü bir mirasçıya devretmek şeklinde ortaya çıkabilmektedir.


Mahkemelerce her miras malını devir mirastan mal kaçırma olarak değerlendirilmemektedir.



Bir malın diğer mirasçılardan mal kaçırma amacıyla başka bir mirasçıya aslında hediye edilmesi ama bunun tapuda satış veya ölünceye kadar bakma karşılığı verildiği şeklinde gösterilmesidir.


Burada danışıklı olarak gerçek işlem yani bağışlama gizlenmekte sanki o mirasçıya bir bedel karşılığı satıldı gibi gösterilmektedir. Bu tür durumlarda çoğu zaman bu işlem iptal edilmekte ve taşınmaz tekrar mirasçıların üzerine geri dönmektedir.


Fakat her satış işlemi bu şekilde iptal edilmez. Satış işleminin gerçek satış mı olduğu yoksa satış gösterip aslında bağış mı olduğunu tespit etmek için Yargıtay bazı kriterler koymuştur.


Bunlardan biri satış bedellerinin olması gereken bedelden düşük olmasıdır. Bir diğer kriter satış bedelinin verildiğinin ispatlanamamasıdır.


Mirasbırakanın taşınmazı satmasını gerektirecek bir durum olup olmadığı, taşınmazı alan mirasçının satın alacak maddi gücünün olup olmadığı ve mirasbırakanın satıştan elede ettiği parayı ne yaptığı araştırılır.


Ayrıca mirasbırakanın taşınmazı verdiği mirasçı ile diğer mirasçılara nazaran daha yakın ilişki içinde olup olmadığı da araştırılan bir başka konudur. Fakat mahkeme talep olmadan bu hususların hiçbirini kendisi araştırma geçmez. Bu bakımdan bu tür zor davaların alanında uzman avukatlarca takip ettirilmesi tavsiye olunur. Çünkü kaybedilmesi durumunda karşı tarafa taşınmaz değeri üzerinden yüzdelik olarak büyük miktar ücret ödenir.


Mirastan mal kaçırma davaları yalnızca tapuda satış ve ölünceye kadar karşılığı verildiği gösterilmişse açılabilir. Aksi halde dava reddedilir. Bu dava açma için zamanaşımı süresi yoktur, her zaman açılabilir.


Uzman Arabulucu

Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL

Randevu: 0553 343 64 91


Avukat Doğan Can DOĞAN kimdir:


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page