top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA SEBEPLERİ NELERDİR?


1. Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi.

“yakınlar” ifadesinden kasıt yalnızca akrabalar değil mirasbırakan ile manen bağı olan kimselerdir. Yakınlık, somut olayın özelliğine göre hâkim tarafından takdir edilir. 


Ağır suçun şahısvarlığına ya da malvarlığına yönelik olması arasında bir fark yoktur.



2. Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi.


Aile hukukunu yükümlüğünü ihmal yine somut olayın özelliklerine göre Hakim tarafından takdir edilir. Mirasçının, mirasbırakanı arayıp sormaması, hastalığı ile ilgilenmemesi, telefonları suratına kapatması gibi örnekler olması durumunda mirasçılıktan çıkarılabilir. 


3. Birde koruyucu amaçla mirasçılıktan çıkarma duruma vardır. Burada hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan altsoyun mirasçılıktan çıkarılması yoluyla bu mirasçının çocuklarının mirasçı olmasının sağlanır.


Bunlar dışında mirasçılıktan çıkarma sebebi yoktur. 


Mirasçılıktan çıkarma vasiyetname veya miras sözleşmesi ile yapılabilir. Mirasbırakan sağlığından bu işlemleri geri alabilir.


Mirasçılıktan çıkarılan mirasçının dava açma hakkı vardır. Davasında mirasçılıktan çıkarma sebeplerinin haksız olduğunu veya ehliyetsizlik gibi başka sebepleri ispatlarsa miras payını alabilir.



Uzman Arabulucu

Avukat DOĞAN CAN DOĞAN

İNEGÖL

Randevu: 0553 343 64 91



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page