top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Kıdem Tazminatı Hesaplama (İşçi tazminatı, iş tazminatı, yıpranma tazminatı hesaplama)

Güncelleme tarihi: 6 Eki


İnegöl Kıdem tazminatı hesaplama, iş tazminatı, işçi tazminatı, yıpranma tazminatı hesaplama


Kıdem tazminatı hesaplama


Kıdem tazminatı hesaplama; çalışılan sürenin son ücret ile çarpılmasıyla elde edilir. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak gerekir.


Kıdem tazminatı çalışılan her bir yıla karşılık bir brüt ücret tutarı kadardır. Ay olarak karşılığı da yine aynı orana göre hesap edilir. Mesela bir işyerinde 1 yıl 6 ay çalışan bir işçi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılırsa 1 buçuk brüt ücret kadar kıdem tazminatına hak kazanır.


Süre bakımından hesaplama bu şekilde yapılır. Ücret bakımından ise öncelikle işçi eline geçen son ücreti brüte çevirip üzerine sosyal hakları ilave etmelidir.


Ücreti brüt ücrete çevirebilmek için asgari ücreti aşan kısmı 1,3987775 ile çarpılarak asgari ücretin brütüne eklenir. Bunlara ilave olarak yol-yemek gibi sosyal haklar ilave edilir.


Bu miktar her yıl yeniden belirlenen kıdem tazminatı tavanını geçemez. Bu miktar 2024 yılı sonuna kadar 41.828,42 TL olarak belirlenmiştir.


Son brüt ücrete sosyal hakların eklenmesiyle kıdem tazminatına esas alınacak ücret belirlenir. Bu ücrete giydirilmiş brüt ücret denir. Bu ücretin yukarıda bahsedildiği gibi süre ile çarpılarak hak edilen kıdem tazminatı bulunur. Bu miktardan yalnızca binde 7,59 kadar damga vergisi düşülür. Kıdem tazminatından SGK primi ve gelir vergisi alınmamaktadır.



Uzman Arabulucu

İnegöl Avukat Doğan Can DOĞAN




Diğer Yazılar:


1- Kıdem Tazminatı Nedir?


2-İhbar Tazminatı Nedir?


3-İstifa Eden İşçi Tazminatlarını Alabilir Mi?


4-Ücretimin Bir Kısmını Elden Alıyorum, Kıdem Tazminatım Nasıl Hesaplanır?


5-Yaş Hariç Emekliliğe Hak Kazanma Nedeniyle veya 3600 Gün ve 15 Yılla Kıdem Tazminatı Alma

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page