top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Kadın İşçilerin Doğum Öncesi ve Sonrası Hakları

Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2023



Kadın işçiye kontrol günlerinde, ücretinden herhangi bir kesinti yapılmadan kendisine izin verilmesi zorunludur.


Hamile kadın işçilerin gündüz çalışma süresi 7,5 saatten fazla olamaz. Gece çalıştırılmaları ise yasaktır.


Kadın işçinin hamilelik sürecinde yaşadığı sağlık problemleri doktor raporu ile sabit olursa çalışma süresi işveren tarafından düşürülmelidir. İşverenin çalışma süresini düşürmesi ücretinden indirim hakkı tanımaz. Ücretini yine tam olarak yatırmalıdır.


İşveren, işçinin gebelik sürecini tehlikeye atacak bir çalışma koşulu, süresi veya çalışma ortamı varsa bunları değiştirmek zorundadır.


Doğum öncesi izin


Kadın işçilere, tekli gebeliklerde gebeliğin 32. haftasından itibaren 8 hafta, çoklu gebeliklerde gebeliğin 30. Haftasından itibaren 10 hafta ücretli doğum izni hakkı tanınmıştır.


Kadın işçinin bu süreler içinde çalıştırılmaması gerekir. Fakat kadın işçinin sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğu doktor raporuyla sabit olması durumunda doğumdan 3 hafta öncesine kadar çalışabilir. Tabi burada işçinin çalışmaya devam etme talebi olmalıdır.


Doğum sonrası izin


Kadın işçinin doğum sonrasında da tekli gebelik halinde 8 hafta, çoğul gebelik halinde de 10 hafta olmak üzere analık izni söz konusudur. Gebelik sürecinde kadın işçinin kendi talebiyle veya erken doğum sebebiyle kullanmadığı doğum öncesi izin süreleri doğum sonrası iznine eklenir.


Ücretsiz izin


Analık izin sürelerinin tamamlanmasından sonra kadın işçinin talebi doğrultusunda 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi zorunludur. 1 ay öncesinden yazılı talepte bulunulmalıdır. Kadın işçiye ücretsiz izin verilmemesi işçi bakımından haklı fesih nedenidir.


Ücretli izin hakkı 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme halinde de kadın işçiye de tanımıştır.


Süt İzinleri


Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını kadın işçi kendisi belirler. Bu süre, çalışma süresinden sayılır. Süt izninin kullanılmasana engel olan işverene idari para cezası verilir.


Süt izni süreleri kullandırılmayan işçinin kullandırılmayan işçi bu sürelerde çalışmışsa bu süreler fazla mesai olarak kabul edilir ve 1’e 1 buçuk olarak ödenmesi gerekir.


Çocuk bir yaşını doldurduğunda kadın işçinin süt izni hakkı sona erer.


Doğum İzni Parası


Kadın işçi, burada bahsedilen süreler boyunca raporlu sayılmaktadır. Bu sebeple SGK, kadın işçinin almış olduğu ücretin 2/3’sini doğum izni parası ya da analık geçici iş göremezliği adı altında ödemektedir.


Doğum izni parası alabilmek için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta priminin ödenmiş olması şartı bulunmaktadır.


Kadın İşçilerin Yarı zamanlı çalışma Talep Hakkı


Doğum sonrası analık izninin bitiminden çocuğunun bakımı, yetiştirilmesi amacıyla kadın işçiye birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı tanınmaktadır.


Çocuğun engelli doğması halinde ise bu süre 360 gün olarak uygulanmaktadır.


Yine kadın işçi, 30 gün önceden işverene yazılı talepte bulunmalıdır.


Yarı zamanlı çalışmada yarım ücret alacaktır. Bu hakkını kullanan işçiye süt izni verilmez.


Uzman Arabulucu

Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL

Randevu: 0553 343 64 91

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page