top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

İşçinin Yıllık İzin Hakkı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2023



İşçinin yıllık izin hakkı, Anayasal temeli olan bir haktır. Yıllık izin hakkı çalışırken ücrete dönüşmez ve işçi yıllık izin hakkından vazgeçemez. Bu nedenle izin yerine verilen ücretler yıllık izin yerine geçmez. Bu ücretler avans sayılır. İş sözleşmesinin feshinde bu miktarlar faiziyle yıllık izin ücretinden düşülür.


İşçinin kullanmadığı yıllık izinler iş sözleşmesinin feshiyle beraber ücrete dönüşür. Burada esas alınacak ücret işçinin son ücretidir.


Yıllık izin ücretinden gelir vergisi ve SGK primi kesilir. Yani yine net ücret olarak ödenir. Yol, yemek gibi sosyal yardımlar yıllık izin ücretinin belirlenmesinde hesaba katılmaz.


Yıllık izne hak kazanmak için tam 1 yıl çalışmış olmak gerekir.



İş Kanununa göre işçilere verilen yıllık izin süreleri:


-Çalışma süresi; 1 yıl ile 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 gün,

-5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün,

-15 ve daha fazla olanlara ise 26 gün izin verilmesi zorunludur.


Bu süreler sözleşme ile artırılabilir fakat azaltılamaz.


18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha büyük yaştaki işçilere en az 20 gün yıllık izin verilmesi zorunludur.


İşçinin aynı işyerinde farklı zamanlarda çalışmış olması durumunda bu süreler birleştirilerek işçinin yıllık izin süresi hesaplanır. Örneğin aynı işyerinde önce 4 yıl çalışmış ve işten ayrılmış daha sonra aynı iş yerinde işe başlayarak 1 yıl daha çalışmış işçi 14 gün değil 20 gün yıllık izne hak kazanır.


Yasa gereği, kullandırılan yıllık izinin bir parçası 10 günden aşağı olamaz. Kalan izin günlerinin bölünmesinde kural yoktur.


Yıllık izin günleri hesap edilirken, izin günleri içinde kalan hafta tatili ile resmi ve dini bayramlar yıllık izin süresine dahil edilmez. Yani bu günler zaten tatildir ve yıllık izin hakkı bu günler için kullanılmamış sayılır.


Kanuna göre hafta tatili haftada bir gündür. Eğer sözleşme ile cumartesi günü de hafta tatili olarak kararlaştırılırsa her iki tatil günü de yıllık izinden sayılmayacaktır. Burada önemli olan husus işçinin yazılı iş sözleşmesine cumartesi gününü hafta tatili olarak yazdırmasıdır.


İşçi yıllık iznini kullanmak isteği zamandan en az 1 ay önce işverenden yazılı olarak yıllık izin kullanma talebinde bulunmalıdır.


Talep işçiden gelmelidir fakat yıllık iznin ne zaman kullandırılacağı işverene bırakılmıştır. İşveren iş planına göre bir tarih belirleyip yıllık izni o zaman kullandırabilir.



Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL

0553 343 64 91




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page