top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

İşçinin Aynı İşyerinde Farklı Zamanlarda Çalışması Durumunda Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme tarihi: 10 May 2022



İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverene ait işyerlerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekir. Bir yıllık sürenin başlangıcı işçinin işyerinde fiilen çalışmaya başladığı tarihtir.


Deneme süresi kıdem tazminatı hesabına dahildir. İşçi belirli süreli, part time veya uzaktan çalışması durumunda da 1 yıl çalışması yeterlidir.


Çıraklıkta geçen süreler ile staj süresi kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez.


İşçinin raporlu olduğu günler de kıdem tazminatına esas süreye dahildir. Ancak ihbar süresini 6 hafta aşan raporluluk süreleri kıdem tazminatına esas süreye dahil edilmez.


İşçinin aynı işverenin farklı işyerlerindeki çalışmaları da bu süre hesaplanırken birleştirilir.


Aynı şekilde işçinin aynı işverenin işçisi olarak farklı zamanlardaki çalışmaları da birleştirilir.


Bununla beraber her bir feshin yani işten ayrılışın veya işten çıkarmanın kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde olması gerekir. Örneğin belli bir süre çalıştıktan sonra haklı sebebi olmadan istifa eden işçinin bu dönemki çalışmaları sonraki çalışmalarına eklenmez çünkü bu dönemki çalışmasının sonunda kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılışını gerçekleştirmemiştir.


İşçinin aynı işverene tabi olarak farklı zamanlardaki çalışmalarının birleştirilebilmesi için her bir çalışma süresinin 1 yılı aşmış olması gerekli değildir. Örneğin aynı işverenin yanında önce 5 ay sonra 9 ay çalışan bir işçi süre bakımından kıdem tazminatına hak kazanma şartını sağlamış olur.


Farklı zamanlardaki çalışmanın birleştirilmesindeki başka bir sorun ise zamanaşımı meselesidir. İşçi kıdem tazminatını iş sözleşmesinin feshinden itibaren 5 yıl içinde isteyebilir. (25.10.2017 tarihine kadar olan fesihlerde zamanaşımı 10 yıldır fakat herhalde 25.10.2022’de zamanaşımına uğrar.) İşçinin önceki çalışmalarının feshi bu sürelerden önce ise işveren zamanaşımını ileri sürerek bu sürelerin birleştirilmesine engel olabilir.


Farklı zamanlardaki çalışmalar birleştirilirse tüm süre ve en son ücret üzerinden tüm kıdem tazminatı hesaplanır.


İşçinin önceki çalışma döneminde işveren tarafından kıdem tazminatı tam olarak ödenmişse bu dönem birleştirmeye dahil edilemez. Ancak yapılan ödeme eksikse tüm süre ve son ücret üzerinden kıdem tazminatı hesap edilir ve bu miktardan ilk ödenen kıdem tazminatı yasal faiziyle beraber çıkarılır.



Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL





İlgili Yazılar :


1-Kendi İsteğimle Ayrılsam Kıdem Tazminatı Alabilir Miyim?

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page