top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

İşsizlik Maaşı

Güncelleme tarihi: 10 May 2022



İşsizlik Maaşından Yararlanma Şartları

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

  • İşten çıkarıldığı günden geriye doğru 120 gün sigortalı olarak çalışmak,

  • İşten çıkarılmadan önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

  • İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İşsizlik Maaşına Başvuru İş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.

İşsizlik Maaşına Hak Kazananlara Sunulan Hizmetler

  • İşsizlik Maaşı

  • Genel Sağlık Sigortası Primleri

  • Yeni bir iş bulma

  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

İşsizlik Maaşı Süresi İş sözleşmesinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün

süre ile işsizlik maaşı verilmektedir.

İşsizlik Maaşı Miktarı Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşının miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. İşsizlik maaşı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

2021 yılı için aylık işsizlik maaşı hesabı

2021 yılında brüt asgari ücret 3.577,50 TL'dir. Asgari ücret alan bir işçiye ödenecek işsizlik maaşı miktarı 2021 yılı için 1.420,14'dir.

İşsizlik Maaşından Yapılan Kesintiler İşsizlik maaşı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir. Nafaka borçları dışında haciz edilemez ve başkasına devredilemez.

İşsizlik Maaşının Ödenmesi İşsizlik maaşı başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik maaşını alabilirler.

İşsizlik Maaşının Kesildiği Haller İşsizlik maaşı almakta iken;

  • İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin,

  • Çalışma hayatını inceleme ve denetleme yetkisine haiz müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde Kurumdan işsizlik maaşı aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin,

işsizlik maaşı tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.

  • İşsizlik maaşı aldığı süre içinde emekli olanların işsizlik maaşı kesilir.

  • İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik maaşı kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.

Sağlık Hizmetinden Yararlanma İşsizlik maaşı alındığı süre boyunca genel sağlık sigortası primleri işsizlik sigortası fonundan yatırılmaktadır. İşsizlik maaşı alanların yakınları da genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

İşsizlik Maaşını Yeniden Başlatma Durumu İşsizlik maaşından yararlanırken, yararlanma süresi doldurulmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik maaşından yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik maaşı süresi dolduruluncaya kadar maaştan yararlanılabilinir. Kalan hak sahipliğinin devamında İŞKUR’a başvurulan tarihten itibaren ödemeler gerçekleştirilir.

Hak kazanma şartlarını sağlamak suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.



Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page