top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

İSTİFA EDEN İŞÇİ TAZMİNATLARINI ALABİLİR Mİ?

Güncelleme tarihi: 10 May 2022


İstifa Eden İşçi Tazminatlarını Alabilir Mi?


İşçi istifa etmesi durumunda kural olarak tazminatlarını alamaz. Bu bakımdan eğer işten ayrılmakta haklı bir sebebe dayanıyorsa bunu daha sonradan ispatlayabileceği şekilde yani yazılı olarak işverene bildirmesi gerekir. İşveren tarafından gelen istifa taleplerine her zaman ihtiyatla yaklaşmak gerekir. İşveren istifa durumunda işçiye tazminatlarının ödenmesi konusunda avantajlı duruma geçerken işçi ise işini zorlaştıracaktır.


İşçi istifa dilekçesinde bir neden açıklaması halinde belirttiği nedenle bağlıdır. İşçinin yazdığı neden İş Hukukuna göre haklı fesih nedenlerinden biriyse işçi kıdem tazminatını alabilecektir. İş Hukukuna göre haklı fesih nedenlerinden biri değilse tazminatını alamaz. Örneğin işçi istifa dilekçesinde “başka şehre taşınacağım için” veya “çocuğum okula başladığı için” gibi sebeplere dayanmışsa kıdem tazminatını alamayacaktır. Fakat işçi İş Kanunun 25. madde ve Eski İş Kanunu 14. madde hükümlerine uygun bir sebep belirtmişse kıdem tazminatını alabilecektir.

İşçi istifa dilekçesinde hiçbir neden belirtmemişse kısa sürede açacağı davada haklı fesih nedenlerini açıklayarak kıdem tazminatını talep edebilecektir. Kısa süreden kasıt ise Yargıtay’ca 1 yıl olarak kabul edilmektedir.


İstifa dilekçesinin işçinin elinden korkutularak, hataya sürüklenerek veya hile ile alınması durumunda istifa dilekçesinin hukuken bir değeri yoktur. Fakat istifanın bu şekilde alındığını işçinin ispat etmesi gerekir. İşçi bu durumu ispatladığı zaman kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatını da alabilir. Koşulları varsa işe iade davası da açabilir.


Şarta bağlı istifa geçersizdir. Örneğin işçi tazminatlarının ödenmesi şartıyla istifa ettiğini yazmışsa burada istifadan değil ikale sözleşmesine davetten bahsedilebilir. İşveren tarafından tazminatlarının ödeneceği yönünde bir güven telkin edilmişse ve bu durum ispatlanabilirse kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi gerekir ancak böyle durum olmadan işçi yalnızca kendi düşüncesiyle tazminatlarının ödenmesi şartını yazdıysa burada geçerli bir istifa söz konusudur ve işçi tazminatlarını alamaz.


Ayrıca işçi, iş hukukuna göre haklı nedenle derhal fesih hakkı olmadan istifa ederse işverenin ihbar tazminatı hakkı doğacaktır.



Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL



666 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page