top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Hak Edilen Kıdem Tazminatını İşveren Zamanında Ödemezse Süreç Nasıl Olur?




Kıdem tazminatı kanuni veya haklı sebeple hak edilmiş olsa da mahkeme kararı olmadıkça işveren hukuken ödemeye zorlanamaz. Ancak kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile işveren kıdem tazminatını ödemek zorunda bırakılabilir. 



Bu bakımdan işveren eğer kıdem tazminatını ödemek istemezse yapılacak iş dava açmaktır fakat bundan da önce dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır.



Öncelikle işçi kanuni sebeple işten ayrılıyorsa yani emekli olması, askere gitmesi veya kadın işçiler için evlenmesi sebebiyle işten ayrılıyorsa bu sebebini mutlaka ihtarname ile işverene bildirmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda hak kaybı yaşayabilir. 



Veya işçi haklı sebeple işten ayrılıyorsa bunu işverene yazılı olarak bildirmeli ve kıdem tazminatını talep etmelidir. Bu hususun yine noterden ihtarname ile yerine getirilmesi hak kaybını önler. Ayrıca ihtarnameyi vakit geçirmeden göndermelidir. Aksi halde arkasından devamsızlık tutanağı tutulabilir ve devamsızlık nedeniyle tazminatsız hakkından mahrum kalabilir.



İşçinin işveren tarafından işten çıkarılması durumunda da vakit kaybetmesizin ihtarname göndermesi çok önemlidir. 



İşçi bu prosedürü hızlı şekilde yerine getirdikten sonra bir avukata başvurmalıdır. Zira İş Hukuku içtihatlarla örülmüş çok teknik bir alandır. Uzman bir avukat yardımı olmazsa yine hak kaybına uğrayabilir. 



İşçi tazminatlarında arabuluculuk zorunludur. Arabuluculukta anlaşma gerçekleşmezse dava açması gerekmektedir. Dava açmak için duruma göre 1 ila 5 yıl süre vardır. 



Peki işverene tazminatı ödemedi ve enflasyonda ödeyeceği para eriyor. Bu durumda işçi enflasyon oranında tazminatının ödenmesi isteyebilir mi?


Hayır fakat kıdem tazminatına iş akdinin sona erdiği tarihten itibaren faiz yürütülür. Bu faiz bankaların mevduata uyguladığı en yüksek faizdir.



Uzman Arabulucu

Avukat DOĞAN CAN DOĞAN

İNEGÖL

Randevu: 0553 343 64 91




İlgili Yazılar :




64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page