top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Devre Mülk İptali- Devre Mülk Nasıl İptal Edilir?

Güncelleme tarihi: 21 Eyl

İnegöl devremülk nasıl iptal edilir? Cayma ihtarnamesi örneği nasıl yazılır?


Bedava tatil kazandınız, hediye tatil gibi mesajlarla tesislerine getirilen vatandaşlara türlü dolandırıcılık hileleriyle satılan devre mülkler ciddi mağduriyetlere yol açıyor.


Bu durum şikayetlere konu oluyor fakat Savcılıklarda alacak-verecek meselesi olarak değerlendirilip her zaman takipsizlik kararları veriliyor. Ancak devre mülk sözleşmelerini tüketici mahkemelerinde açılacak davalarla iptal ettirmek mümkün.


Devre mülk veya devre tatil isimleriyle imzalatılan sözleşmeleri, mevzuat hükümlerine uygun olmaması durumda iptal edilebiliyor.



Devre Tatil Sözleşmesinde Tüketicinin Sözleşmeden Cayma Hakkı


Tüketici devre tatil sözleşmesini imzalamasından itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir sebep belirtmeden cayma hakkını kullanıp sözleşmeyi geçersiz kılabilir.


Tüketiciye ön bilgilendirme formu verilmemişse bu 14 günlük süre 1 yıl boyunca başlamayacaktır. Ön bilgilendirme formu verildiği anda 14 günlük cayma süresi başlar. Eğer hiç verilmezse cayma süresi sözleşmenin imzalanmasından 1 yıl 14 gün sonra sona erer.


Cayma bildiriminin tebliğinden itibaren imzalanan senet ve ödenen ücretlerin tamamının en geç 14 gün içinde tüketiciye iade edilmesi zorunludur.



Ön Ödemeli Devre Tatil Sözleşmelerinde Teslim Tarihine Kadar Tüketici Sözleşmeden Cayabilir


Tüketicinin önceden bedeli peşin veya taksitli ödeyip satıcının da bedelin kısmen veya tamamen ödenmesinden sonra taşınmazı ya da kullanım hakkını tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmelere ön ödemeli devre tatil sözleşmesi denir. Bu sözleşmede tüketici kendisine teslim yapılana kadar sözleşmeden cayabilir.


Tüketicinin ön ödemeli devre tatil sözleşmesinden cayması durumunda satıcı kusuru yoksa yüzde 2 tutarında cezai şart talep edebilir. Satıcı borcunu hiç veya gereği gibi ifa etmemişse cezai şart da talep edemeyecektir.


Cayma bildirimleri tapulu sözleşmelerde noter aracılıyla diğerlerinde ise mesaj, e-posta gibi yazılı iletişim araçlarıyla yapılmalıdır. Telefonla sözlü olarak yapılan cayma bildirimleri geçerli değildir.



Cayma Süreleri Geçirilse de Bazı Durumlarda Sözleşmeler İptal Edilebilir


Sözleşmede tapu devri vaadi varsa sözleşme noter veya tapuda yapılmadıkça geçerli olmaz. Bu vaade rağmen tapu devri yoksa sözleşme iptal ettirilebilir. Tapu devri yapılmışsa bu sebepten iptal ettirilemez fakat sözleşme ile tapu uyumlu değilse sözleşmeyi yine iptal ettirmek mümkündür. Yine devre mülk veya devre tatil hakkı hiç kullanılmamışsa cayma hakkı kullanımdan itibaren başlayacaktır.



Senetler İcraya Veriliyor


Genelde tüketiciye sözleşme imzalanırken sözleşme bedeli için senet imzalattırılmaktadır. Bedel ödenmediği zaman bu senetleri icraya koyma yoluna gidilmektedir. Sözleşmenin iptal ettirilmemesi durumunda bedel ödeninceye kadar icra tehdidi devam eder. Tüketici tüm bedeli ödemesi durumunda dahi yıllık yüksek miktarlarda aidat ödemeleriyle karşı karşıya kalmaktadır.



Yukarıda bahsedildiği üzere tüketici devre mülk veya devre tatil sözleşmesi imzalamış ve sözleşmeden caymak istiyorsa 14 günlük süreyi geçirmeden cayma bildiriminde bulunması ve kendisine verilen sözleşme ve diğer evrakları saklaması gerekir.


Eğer cayma bildirime rağmen kendisine imzaladığı senet ve diğer belgeler 14 gün içinde iade edilmezse hukuki süreci başlatıp dava yoluna başvurmasını tavsiye ederiz. Zira imzalanan senetler icra takibine konulduğunda ödenecek meblağ katlanmaktadır.


WhatsaApp hattı üzerinden sorunuzu yöneltebilirsiniz.


Uzman Arabulucu

İnegöl Avukat Doğan Can DOĞAN

Randevu: 0553 343 64 91






Comments


bottom of page