top of page
Yazarın fotoğrafıDoğan Can Doğan

Ücretimin Bir Kısmını Elden Alıyorum, Kıdem Tazminatım Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme tarihi: 10 May 2022




Ücretimin Bir Kısmını Elden Alıyorum, Kıdem Tazminatım Nasıl Hesaplanır?


İşçi ücretlerinin bir kısmının bankadan bir kısmının elden ödenmesi yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. İşçi, bu durumda sigorta primi eksik yattığı için emekli olduğunda daha düşük maaş alacaktır. Aynı zamanda gerçek ücretini ispat edemediğinde kıdem tazminatı resmiyette görünen ücreti üzerinden ödenecektir.



Kıdem Tazminatı Nasıl Belirlenir?


İşçinin kıdem tazminatının miktarı, işçinin son aldığı brüt ücretine yol, yemek, ikramiye gibi sosyal haklarının eklenip bu miktarın çalışma süresiyle çarpımından elde edilir. İşçi banka üzerinden yatan ücreti üzerinden değil, kendisine elden verilen ücret ve sosyal hakları da dahil edilerek gerçek ücreti üzerinden kıdem tazminatına hak kazanacaktır.



Kıdem Tazminatı Tam Ödenmeyen İşçi Hakkını Kaybeder Mi?


Kıdem tazminatı yalnızca bankaya yatan ücreti üzerinden veya sosyal hakları dahil edilmediği için eksik hesaplanarak ödenen işçi, dava açarak, eksik ödenen kıdem tazminatının geri kalanını da alabilecektir. İşçi, gerçek ücretini, tanık ve emsal ücret araştırması gibi delillerle ispatlamalıdır.



Kıdem Tazminatı Ödendikten Sonra Çalışmaya Devam Edilmesi Durumu


İşçi, kıdem tazminatı ödendikten sonra bir müddet daha çalışıp yine kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılırsa tekrardan kıdem tazminatı alabilecektir. İlk dönem için kıdem tazminatı tam olarak ödenmişse geri kalan süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır, ilk dönem artık hesaplamaya dahil edilmez. Fakat ilk dönem kıdem tazminatı eksik ödenmişse tüm süre ve son ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır, bulunan bu miktardan ilk dönem ödenen tazminat miktarı faiziyle çıkarılır.



Avukat Doğan Can DOĞAN

İNEGÖL


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page